Op zaterdag 27 juni verschijnt er in Haarlem bij Tuinderij de Waardering een aardappelberg. Met honderdduizenden kilo’s aardappels liggen de schuren van Nederlandse telers en verwerkers vol met grote restpartijen frietaardappels. Dat is ontzettend zonde en laten wij, inwoners van Haarlem niet zomaar gebeuren.  

De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. De aardappels blijven liggen en wordt met een veel lagere waarde benut voor bijvoorbeeld biogas of veevoer. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is vaak lager dan de kostprijs, wat niet alleen de boer benadeeld, maar wat ook resulteert in honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

 Nationale Aardappelberg Dag

Initiatiefnemers uit diverse plaatsen in Nederland, Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs laten dit niet zomaar gebeuren en willen dat voedsel weer op waarde geschat wordt. Om een statement te maken, werd op zaterdag 6 juni 20.000 kilo aardappels op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Binnen zes uur waren alle aardappels uitverkocht. Het succes van deze actie vroeg om een vervolg, en die komt er: zaterdag 27 juni is omgedoopt tot Nationale Aardappelberg Dag. Consumenten kunnen via de app van Too Good To Go op twaalf locaties in Nederland aardappels komen scheppen.

“Het is belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje”

– Jur Jacobs (mede-initiatiefnemer)

Het topje van de aardappelberg
“Het is zonde dat al dat goede eten verspild wordt. Ik wilde in actie komen om boeren te helpen en te zorgen dat dit voedsel geen afval wordt. Ik vind het belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot het voedseloverschot, ook al is dit slechts het topje van de aardappelberg,” vertelt Jur Jacobs, initiatiefnemer en creatief ondernemer in de voedselsector.

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappels zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem”

– Lianne de Bie (directeur SFYN Nederland)

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappels zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem. Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samenwerken naar een meer verantwoord systeem,” vult Lianne de Bie, directeur van SFYN Nederland, aan. “Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer, dat kan anders,” vervolgt ze.

Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, sluit daarbij aan: “Door deze corona crisis zijn voedselketens over de hele wereld verstoord. Dit leidt aan de ene kant tot voedseltekorten en aan de andere kant tot enorme overschotten. Met acties als deze willen wij bijdragen aan oplossingen om deze overschotten niet te laten verspillen en vooral aan een meer veerkrachtig voedselsysteem, met goed voedsel voor iedereen.”

Kom aardappels scheppen bij Tuinderij de Waardering in Haarlem.

Op zaterdag 27 juni kunnen consumenten aardappels scheppen bij Tuinderij de Waardering. In verband met de maatregelen omtrent corona dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Good To Go.

“De ultieme vorm van een korte keten die ook de uitdagingen van de boeren laat zien aan de consument. Samen tegen voedselverspillingen! Samen de aardappelberg verkleinen!”

– Carlo Verhart (Voedsel Verbindt)

 

– Dit is een initiatief van Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs in samenwerking met aardappelboeren, Too Good To Go, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedsel Verbindt, Provincie Noord-Holland, Gemeente Haarlem, Rabobank Haarlem-IJmond en Food Cabinet. Ga naar www.aardappelberg.nl voor meer informatie over partners en locaties.