We hebben de meest hoogwaardige, veilige en efficiënte voedselproductie ter wereld: Nederland is mondiaal de tweede exporteur van agrarische producten, terwijl we ook veel van onze producten importeren. In een tijd waar duurzaamheid zo ontzettend belangrijk is, willen we een groter gedeelte van de voedselstroom meer naar ons eigen land krijgen. Enerzijds moeten we hiervoor boeren en consumenten meer met elkaar in contact krijgen. Anderzijds moeten we ook goed kijken waar onze supermarktketens hun producten vandaan halen. Ons doel? Een voedsellandschap met duurzame bodems, goede waterkwaliteit en gevarieerde biodiversiteit.
Ambitie:
In 2027 is zowel de waardering voor het landschap, de boeren en hun met zorg en passie gemaakte producten gestegen, als de consumptie van regionaal geproduceerde producten vergroot tot 25%. Er is daarnaast zicht op de korte keten als verdienmodel voor de landbouwtransitie naar kringlooplandbouw in 2030.
Doelen:
186.000
Mensen bezochten kassen tijdens de jaarlijkse glastuinbouwevenement: Kom-in-de-Kas. Meer dan 150 kwekers stelden hun bedrijf open voor het publiek.
Bron: www.komindekas.nl
7.000
Kindertuinen in Amsterdam waar kinderen in groep 6/7 ieder jaar kennis maken met het zelf verbouwen van voedsel.
Bron: Voedselvisie en –agenda voor Amsterdam
345
Miljoen vierkante meter plat dak in Nederland is geschikt voor een moestuin.
Bron: Groene Ruimte – Agri Holland
Het bruist in onze regio. En al die waardevolle initiatieven en bijbehorende energie delen we graag met jullie. Heb je zelf een project? Meld het hier!
Tuinen van Lutkemeer
Wil je zelf tuinieren in de Lutkemeer? Kom in het weekend langs tussen 11 en 16 uur en meld je aan voor het bebouwen van je eigen stukje grond.
Biopolder Lutkemeer
Duurzame lokale voedselproductie in historisch landschap. Ruimte voor vernieuwing in de voedselketen, lokale productie en verwerking die CO2 neutraal in de stad gedistribueerd wordt
Transitie naar kringlooplandbouw; hoe gaan we dat doen?
Op basis van theorieën over transities en inzichten in het landbouwbeleidssysteem schetst Katrien Termeer hoe de overheid de omslag naar kringlooplandbouw kan bewerkstelligen.
Vruchtbare Kringloop Noord-Holland (VKNH)
Stimuleren kringlooplandbouw, duurzaam bodem- en waterbeheer
Voedsel voor de metropool
Onderzoek naar indeling productieketens en verdeling voedsel
The Pollinators
Voor een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten
Slow Food Youth Network
Jongerenbeweging voor een good, clean & fair voedselsysteem
Sensory Excellence
Praktijkgerichte post-hbo opleiding Sensorisch onderzoek
Vegger
‘Indoor’ groentekweek in zorgcentra en restaurants
Wat goed is, hoeft niet van ver te komen
Bewustwording van de boodschappenmand; shop lokaal en seizoengebonden!
Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC-AFL)
Praktijkgericht onderzoek gericht op de metropoolregio's.
ProeVkantoor
Wekelijks een krat duurzaam geteelde groente en fruit uit NH
Proeftuin Zwaagdijk
Agrarisch onderzoekscentrum
Pakhuis de Zwijger
Het onafhankelijke platform van en voor de stad Amsterdam
Lokaal Voedsel Flevoland
Inzicht: wat in Flevoland wordt geteeld, verwerkt & verkocht
Leven in de Metropool
Onderzoek naar sociale initiatieven, OneHealth, UrbanFarming
Instituut voor Biodiversiteit en Ecosystem Dynamica (UvA)
Research from molecules and genes to entire ecosystems
Gezondheid in de Metropool
Praktijkgericht onderzoek ruimtegebruik- gezonde samenleving
Greenport Noord-Holland Noord
Stimuleren en initiëren van innovatie in Noord-Holland Noord
Food Council MRA
Burgerinitiatieven verbonden
FlevoFood
Netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven
Amsterdam Made
Hét platform voor de Amsterdamse (food)maakindustrie
I can change the world with my two hands
1200m2 binnenterrein met pluktuin, eigen tuinen en tuincafé
Vokomokum
Voedsel kollektief - op een sociale manier goede producten
De Kaskantine
Verplaatsbaar zelfvoorzienend restaurant
De Boerderij van de Toekomst
Projectidee: een state-of-the-art boerderij in de MRA
Boerderijeducatie Amsterdam
Inzicht over boerenwerk en het eten op je bord
Boer Bord Bak
Gericht op een duurzame voedselregio
ANMEC
Verrijkt A’damse jeugd met natuur- & duurzaamheidseducatie
Evergreen
Zorgvuldiger omgaan met de beschikbare grondstoffen
De Stadsboerderij Almere
Biologisch-dynamisch bedrijf met educatie, zorg en onderzoek
De Lelystadse Boer
Door proactiviteit goed blijven boeren, nu en in de toekomst
Boeren en Buren: De Buurderij
Korte keten-netwerk dat producent en consument samenbrengt
Aarde Boer Consument
Verbinding van landbouw en maatschappij
Stadsboerderij Osdorp
Stadslandbouw & voedselinitiatief in Nieuw West
De Kaskantine
De Kaskantine is een verplaatsbaar zelfvoorzienend en door vrijwilligers gebouwd restaurant met verschillende voedselproductiesystemen. zoals een aquaponicssysteem en zelfbewaterende plantenbakken.
Fruittuin van West
Boerderij met zelfoogst, bio-winkel en gezellig tuincafé
A-Lab Vertical Farm
A Lab is Amsterdam's ultimate living lab, combining the strength of Amsterdam's creative scene, technological prowess, social networks and free thinking spirit.
Van boer naar consument: een wereld te winnen
Het aanbieden van voldoende veilig en gezond voedsel en duurzaam omgaan met natuurlijke bronnen is een wereldwijde uitdaging. Met steeds meer inwoners die in grote steden wonen is het de uitdaging de afstand tussen boer en consument zo klein mogelijk te houden.
Wat boeit mij in voedsel en de metropoolregio?
Arnold van der Valk, mede-oprichter van Food Council MRA, verantwoordelijk voor relaties met burgerinitiatieven en samenhang in de aanpak van projecten. Waarom zou een gepensioneerd hoogleraar in de landgebruiksplanning (= planologie) zich druk maken om voedsel in de metropoolregio Amsterdam?
Samen kunnen we het verschil maken!
Een duurzaam regionaal én circulair voedselsysteem, daar gaan we voor met Voedsel verbindt! Er zijn al veel initiatieven op dit gebied, maar hoe zorg je ervoor dat we nog meer en sneller vooruitgang boeken?
Samen kunnen we veel bereiken. Hieronder vind je de vraagbaken van Voedsel Verbindt op dit thema. Zij willen jou graag op weg helpen met praktische hulp en informatie. Aarzel niet en neem contact met hen op!
Beleidsadviseur Voedsel Verbindt, Natuurinclusieve landbouw (Provincie Noord Holland)
Stuur een e-mailBeleidsmedewerker (Gemeente Purmerend)
Ik adviseer het gemeentebestuur van Beemster bij ontwikkelingen rondom het agrarische productiegebied in de polder en ben als accountmanager het eerste aanspreekpunt voor ondernemers.
Stuur een e-mail