Van alle vervoerde goederen in Nederland is 30% agri-food gerelateerd. Door de groei van het aantal inwoners en van horeca, online bestellen en het aantal kleinere verkooppunten neemt de vraag naar logistiek in de agri-food sector alleen maar verder toe. Om deze groei aan te kunnen én onze regio leefbaar, veilig en bereikbaar te houden, is een logistieke systeeminnovatie nodig die we alleen door samenwerking bereiken.
Ambitie:
Logistiek heeft grote invloed op duurzaamheid (CO2-uitstoot, verkeersveiligheid, leefbaarheid) van stad en regio maar is óók essentieel voor de (lokale) economie: de beschikbaarheid van goederen en toegang tot nieuwe markten zijn cruciaal voor het slagen van nieuwe en duurzame producten en businessmodellen. In een duurzaam voedselsysteem is logistiek daarom een integraal onderdeel van de overwegingen van voedselspelers en beleidsmakers in de MRA. Een meer circulair en regionaal voedselsysteem kan alleen duurzaam worden gemaakt als ook de logistiek in orde is. Dat is geen eenvoudige opgave want de vraag naar logistiek stijgt terwijl de beschikbare ruimte afneemt en zero emissie die nieuwe standaard wordt. Daarom zijn nieuwe logistieke oplossingen in de foodsector nodig. De ambitie van dit cluster is dat de logistiek in de Agri & Food in 2030 als onderdeel van de verduurzaming van het gehele voedselsysteem op schema ligt om de doelstellingen van Parijs te halen. Logistieke afwegingen zijn een vanzelfsprekend onderdeel geworden in de transitie naar een duurzaam en transparant voedselsysteem.
Doelen:
44.000
Horecazaken worden door ongeveer 10.000 groothandelaren, 1.500 grote en duizenden kleinere leveranciers beleverd.
Bron: Agri-food, Hogeschool van Amsterdam
39%
Van alle vrachtwagenritten zijn agri-food gerelateerd.
Bron: Agri-food, Hogeschool van Amsterdam
4.400
Supermarkten van 25 supermarktformules kopen hun producten via slechts 5 inkooporganisaties.
Bron: Agri-food, Hogeschool van Amsterdam
Het bruist in onze regio. En al die waardevolle initiatieven en bijbehorende energie delen we graag met jullie. Heb je zelf een project? Meld het hier!
Green Deal Zero Emission Stadslogistiek
Slimme en schone stadslogistiek in de MRA
Voedsel voor de metropool
Onderzoek naar indeling productieketens en verdeling voedsel
Vervoerregio Amsterdam
Samenwerken aan bereikbaarheid en verkeersveiligheid
Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC-AFL)
Praktijkgericht onderzoek gericht op de metropoolregio's.
Project FoodBank
Verbeteren logistieke processen van de Voedselbank Amsterdam
Lokaal Voedsel Flevoland
Inzicht: wat in Flevoland wordt geteeld, verwerkt & verkocht
Logistieke Hub HvA en UvA
Duurzaam en slim bevoorraden van de 80 eigen gebouwen
Naar een duurzame horecalogistiek
Slimme oplossingen voor een duurzame verzending van producten.
Evidence Based Food System Design
Ontwerp methode automatische datacollectie voedselsysteem.
De Boerderij van de Toekomst
Projectidee: een state-of-the-art boerderij in de MRA
Amsterdam Economic Board
Samenwerken aan grootstedelijke uitdagingen
Floriade Almere 2022
Wereldexpositie: Growing Green Cities
Wist je dat een hap die je nu in Amsterdam eet al ruim 30 duizend kilometer heeft afgelegd?
En realiseer je je dat een vijfde van alle wegtransport in de stad voedsel vervoert?
Samen kunnen we het verschil maken!
Een duurzaam regionaal én circulair voedselsysteem, daar gaan we voor met Voedsel verbindt! Er zijn al veel initiatieven op dit gebied, maar hoe zorg je ervoor dat we nog meer en sneller vooruitgang boeken?
Samen kunnen we veel bereiken. Hieronder vind je de vraagbaken van Voedsel Verbindt op dit thema. Zij willen jou graag op weg helpen met praktische hulp en informatie. Aarzel niet en neem contact met hen op!
Senior onderzoeker Smart Mobility & Logistics (Hogeschool van Amsterdam - Faculteit Techniek)
Ik ben senior onderzoeker en projectleider in het HvA onderzoeksprogramma Urban Technology. Mijn onderzoek richt zich sinds 2015 op duurzame stedelijke voedselsystemen met name in de regio Amsterdam. Voor Voedsel Verbindt kunt u mij benaderen voor het thema ‘Slimmere Vervoerstromen, schoner transport’.
Stuur een e-mailSpecialist in duurzame logistiek, stadslogistiek, agri-foodlogistiek, en horecadistributie. (Hogeschool van Amsterdam)
Kees-Willem werkt sinds 2015 bij de Hogeschool van Amsterdam als docent en onderzoeker logistiek. In het onderzoeksprogramma Urban Technology doet hij onderzoek naar de agri-food logistiek in de Metropoolregio Amsterdam. Sinds 2017 heeft hij zich gespecialiseerd in horecadistributie in Amsterdam, waar hij onderzoek heeft gedaan naar zowel de horecadistributeurs als de ‘keuken-logistiek’ van de horeca zelf. Op dit moment onderzoekt hij samen met de Gemeente Amsterdam de mogelijkheden van nieuwe samenwerkingsvormen in de horecadistributie-keten om slimme en schone horecadistributie mogelijk te maken. Daarnaast is hij docent logistiek en begeleidt hij stagiairs en afstudeerders op de thema’s stadslogistiek en agri-foodlogistiek.
Stuur een e-mail