In de regio heeft bijna de helft van de volwassenen obesitas. Van de kinderen in de binnensteden heeft 1 op de 5 last van overgewicht. Dit heeft ernstige gevolgen voor ieders gezondheid, maar ook voor de planeet. Vers en lokaal eten draagt bij aan onze eigen gezondheid en die van de aarde. Maar kiezen voor ‘goed’ voedsel is in het dagelijks leven niet zo eenvoudig. In de regio zijn allerlei prachtige projecten die hier iets aan willen en kunnen doen. Zodat we sneller en effectiever de stap kunnen maken naar een gezonder en duurzamer voedselpatroon!
Ambitie:
Vanuit voeding een bijdrage leveren aan de ambitie van de regio dat in 2027 de bewoners in de regio twee extra gezonde levensjaren hebben t.o.v. de gezondheidsmonitor van 2016.
Doelen:
49%
Van de bewoners in onze regio heeft te maken met overgewicht
Bron: CBS
20-50%
Van de kinderen eet de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit per dag
Bron: WUR
37%
Van onze totale footprint op de aarde wordt bepaald door onze voedselkeuzes
Bron: WWF
Het bruist in onze regio. En al die waardevolle initiatieven en bijbehorende energie delen we graag met jullie. Heb je zelf een project? Meld het hier!
Magazine Vitaal & Voedzaam voor ouderen
Dit magazine fungeert als een informatieve en ondersteunende bron, ontworpen om ouderen en hun zorgverleners te voorzien van waardevolle inzichten en praktische tips met betrekking tot voeding en welzijn.
Gezonde Smikkelweken op BSO’s
Gedurende de Gezonde Smikkelweken worden kinderen op BSO’s op een speelse en educatieve manier gestimuleerd om bewuste voedselkeuzes te maken.
Food Innovation Community Amsterdam (FICA)
De nauwe samenwerking tussen FICA en de voedingsindustrie speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen en implementeren van baanbrekende methoden om de voedingswaarde van voedsel te verbeteren.
Jong Ondernemen (Inholland) Startups
Jonge ondernemingen die zich richten op innovatie binnen de voedselindustrie, met speciale aandacht voor duurzaamheid en gezondheid.
Vereniging Flevo Food
De Vereniging Flevo Food vertegenwoordigt een dynamische groep ondernemers in Flevoland die zich bezighouden met de productie, ver- en bewerking, en afzet van voedsel.
Programma Jong leren eten als basis voor een gezondere maaltijd.
Dit programma speelt een cruciale rol in het educatieve proces van kinderen door hen op een interactieve manier kennis te laten maken met diverse voedingsmiddelen.
Baking Lab Amsterdam
Less waste, more taste: Baking Lab Amsterdam is 2 jaar geleden opgericht met als doel een brug te slaan tussen wetenschap, voeding, duurzaamheid en gezondheid.
Voedseldruk – Amsterdam health & technology institute
Onderdeel van het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht.
FoodLAB
Leerlingen middels workshops bewust maken van een duurzame en gezonde leefstijl.
Rabo AZ Foodtour
Lesprogramma inzake gezonde voeding
Voedsel voor de metropool
Onderzoek naar indeling productieketens en verdeling voedsel
Slow Food Youth Network
Jongerenbeweging voor een good, clean & fair voedselsysteem
Sarphati Amsterdam
Research for healthy living
Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC-AFL)
Praktijkgericht onderzoek gericht op de metropoolregio's.
Project FoodBank
Verbeteren logistieke processen van de Voedselbank Amsterdam
PPS Food Value Impact
Nieuwe inzichten in gezonder/duurzamer voedselkeuzegedrag
Onderzoek prostaatkanker
Onderzoek naar het effect van een dieet op prostaatkanker
Ondernemers voor een gezond Amsterdam
Samenwerken om de voedselomgeving gezonder te maken
Leven in de Metropool
Onderzoek naar sociale initiatieven, OneHealth, UrbanFarming
Jump In
Programma om op school gezonde leefstijl vorm te geven
Jong Leren Eten
Kinderen en jongeren gezonde én duurzame keuzes leren maken
Interventie gezonde voeding in gesloten settings
Meer groente en fruit, gunstig effect gezondheid en gedrag
Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen
Praktijkgericht onderzoek naar gevolgen van multimorbiditeit
Gezondheid in de Metropool
Praktijkgericht onderzoek ruimtegebruik- gezonde samenleving
Greenport Noord-Holland Noord
Stimuleren en initiëren van innovatie in Noord-Holland Noord
Flevo Campus Think Tank
20 jongeren ontwikkelen voedselbeleid voor Almere!
Evidence Based Food System Design
Ontwerp methode automatische datacollectie voedselsysteem.
EU Schoolfruit
Stimuleert consumptie van fruit en groente op basisscholen
Steunpunt Smaaklessen
Lesprogramma over eten en smaak voor basisschoolkinderen
Boer Bord Bak
Gericht op een duurzame voedselregio
ANMEC
Verrijkt A’damse jeugd met natuur- & duurzaamheidseducatie
Amsterdam Economic Board
Samenwerken aan grootstedelijke uitdagingen
Amsterdam Centre for World Food Studies
An interdisciplinary research institute on nutrition security
Amsterdam Biolabs Foundation
Creative hub for the biosciencesbased ecosystem of Amsterdam
BuurtBuik
Overvloedig eten delen met buurtbewoners
Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht
Samenwerking voor een gezond gewicht voor de Amsterdamse jeugd
Agri Food NHN
Noord-Holland Noord; één van de gezondste regio’s van NL
The Food Lab HvA
Studenten die gezonde voedingsconcepten duurzaam produceren en aanbieden.
Samen kunnen we het verschil maken!
Een duurzaam regionaal én circulair voedselsysteem, daar gaan we voor met Voedsel verbindt! Er zijn al veel initiatieven op dit gebied, maar hoe zorg je ervoor dat we nog meer en sneller vooruitgang boeken?
Samen kunnen we veel bereiken. Hieronder vind je de vraagbaken van Voedsel Verbindt op dit thema. Zij willen jou graag op weg helpen met praktische hulp en informatie. Aarzel niet en neem contact met hen op!
Jong Leren Eten makelaar Utrecht en Noord-Holland (IVN)
Vanuit Jong Leren Eten zet ik me in als clustercoordinator op het thema Gezonde Voeding binnen de uitvoeringsagenda Voedsel Verbindt.
Stuur een e-mailProgrammamanager agri, voeding & gezondheid (ECONNECTS)
Ik zet mij als clustercoördinator in voor het thema Gezonde Voeding als onderdeel van de uitvoeringsagenda Voedsel Verbindt.
Stuur een e-mail