Actueel

Aeres MBO Almere wint MBO-Challenge Voedselverspilling 2020-2021

29 april 2021 - Op donderdag 22 april is de winnaar van de MBO-Challenge Voedselverspilling bekend gemaakt. Unaniem koos de jury voor het Zero Food Waste Kookboek van de tweedejaars studenten Food & Lifestyle van Aeres MBO Almere.

Lees meer

Afstand van boer tot bord kan korter

14 april 2021 - De detailhandel en de horeca willen de afstand van boer tot bord inkorten. Dit blijkt uit het onderzoek Korteketen Producten in Nederland, uitgevoerd door Wageningen University en Research in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Provincie Gelderland.

Lees meer

Flevoland versterkt ondernemers Korte Voedselketen

29 maart 2021 - De provincie Flevoland wil ondernemers helpen die de korte voedselketen van Flevoland willen versterken. De provincie heeft, samen met Ontwikkelingsmaatschappij Horizon en Haute Equipe, een programma ontwikkeld met diverse workshops en 1-op-1 begeleiding. Mee innoveren? Schrijf u snel in via FoodForum.nl  

Lees meer

Landbouw haalt 1,5 miljard euro omzet uit korteketenverkoop

10 maart 2021 - Nieuwe cijfers van het CBS bevestigen weer: we kunnen echt niet meer om de korte keten heen. Natuurlijk zijn er kanttekeningen bij deze cijfers te plaatsen: de sierteelt heeft een groot aandeel in de stijgende korteketenverkoop, de regionale verschillen zijn groot en korte keten-ondernemers lopen nog altijd tegen obstakels aan. Tegelijkertijd lopen deze statistieken maar tot de eerste maanden van 2020, dus de corona-groei (inclusief #SupportYourLocals) is er nog niet in meegenomen. Klik hier voor het hele artikel van het CBS.

Lees meer

Lokale ondernemers verkorten weg die voedsel aflegt.

24 februari 2021 -

Van het land direct naar de klant. Om de weg die voedsel aflegt naar de consument zo kort mogelijk te houden, zijn er lokale ondernemers die initiatieven bedenken om dat voor elkaar te krijgen. Voorbeelden zijn het ProeVkantoor in Lutjebroek en de Boeren van Amstel uit Ouderkerk aan de Amstel.

Lees meer

Het is tijd voor gezonde voeding

15 februari 2021 - Eigenlijk weten we het allemaal wel: onze schappen staan vol met ongezond eten. Er zit te veel suiker in. Te veel zout. En te veel ongezond vet. Fabrikanten doen te weinig om eten gezond te maken. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek.

Als iedereen weet dat het zo niet langer kan, waarom doen we hier dan niets aan? Het is tijd. Tijd voor gezonde voeding. Klik hier voor Tijd voor gezonde voeding!

Lees meer

Gezocht: stageplekken voor mbo voeding Clusius College

1 februari 2021 - Docent Cock Smit doet een dringende oproep aan AgroFood bedrijven:  ‘Ik hoef u niet uit te leggen dat het coronavirus ook grote invloed heeft op onze mbo-opleiding voeding. Heeft u in uw bedrijf of insteling (met inachtneming van de coronarichtlijnen) ruimte voor een stagiair klik dan snel hier."

Lees meer

GO!-NH – hét innovatieprogramma voor ondernemers

28 december 2020 - De GO!-NH programma’s versnellen MKB-bedrijven en startups. GO!-NH heeft drie verschillende programma’s samengesteld, zodat jouw onderneming de beste ondersteuning krijgt, behorende bij de fase en omvang waarin jouw bedrijf zich bevindt.

Lees meer

Schrijf je nu in voor de Innovatieprijs Wij.land

22 december 2020 -

Een prijsvraag voor het beste businessplan voor innovatie in het westelijk veenweidegebied. Waarom deze prijsvraag?

Lees meer

Duurzame groente en fruit verpakkingen

1 december 2020 - Wil je op een duurzame en circulaire manier je groenten & fruit aanbieden lees dan dit artikel over de verpakkingen. A TOP heeft een aantal innovaties ontwikkeld en getest voor groenten en zacht fruit. Verpakkingen die voldoen aan de hoogste eisen voor voedingsmiddelen en minder duurzaam plastic vervangen.

Lees meer

Gezocht: marketing, communicatie & social media stagiair

11 november 2020 - Ben jij op zoek naar een stage in Corona tijd, hier is je kans! Voedsel Verbindt is hard aan het groeien en daarom zijn wij op zoek naar mensen zoals jij. Mensen die betrokken zijn en die van aanpakken weten. Als Marketing, Communicatie & Social Media stagiair ga jij ervoor zorgen dat wij nog meer online visibility gaan krijgen.

Lees meer

Korte keten app uitgelegd door Hans van Bragt

2 november 2020 - Nieuwe app laat zien waar jij lokaal eten kunt kopen Er is steeds meer vraag naar regionale producten, maar waar koop je die? De nieuwe app Voedsel Verbindt laat zien bij welke boeren je mooie verse producten kunt kopen. Gebruikers van de app kunnen zien wat er bij hun in de buurt te koop is.  Klik hier voor de video.

Lees meer

De nieuwe Voedsel Verbindt app

21 oktober 2020 - Voedsel Verbindt heeft een app ontwikkeld waarbij je precies kunt zien wat het aanbod is van de boeren in Noord Holland en Flevoland. De app helpt horeca, supermarkt en de consument bij het kopen van voedsel van dichtbij. Zo bouwen wij aan een duurzaam voedsel systeem. Download direct de app voor Google Playstore en Apple Appstore.  

Lees meer

Amsterdam en Voedsel Verbindt bundelen krachten

15 oktober 2020 - Meer eten uit de regio, minder uit het buitenland. Amsterdam sluit zich aan bij Voedsel Verbindt. Door meer streek- en seizoensproducten te eten kan het aantal kilometers dat ons voedsel aflegt aanzienlijk worden teruggedrongen. Wethouder Ivens van de gemeente Amsterdam sluit zich volmondig aan bij Voedsel Verbindt.

Lees meer

Maandelijks de lekkerste seizoensproducten uit Flevoland ontvangen?

7 oktober 2020 -

Maandelijks brengt Flevour de lekkerste seizoensproducten uit Flevoland bij elkaar.

Lees meer

Dutch Food Week – Food relatiemiddag

28 september 2020 -

Tijdens de Dutch Food Week slaan Noord-Hollandse food-netwerken de handen ineen! Foodprofessionals worden uitgenodigd op 14 oktober om deel te nemen aan een inspirerende middag op de bijzondere locatie in de Isla Talent Stage van AFAS Live! NH Food, Food Innovation Community Amsterdam (FICA), Voedsel Verbindt en Greenport NHN nodigen mkb-foodondernemers en docenten van harte uit. Klik hier om je aan te melden.

Lees meer

Op zoek naar de beste condities

9 september 2020 - De provincie Flevoland, Landbouw Meerdere Smaken en Voedsel Verbindt zijn samen op zoek naar de beste condities voor de realisatie van een robuust regionaal voedsel systeem.  

Lees meer

Verspillingsvrije week 1 – 7 september

1 september 2020 -

Jij vindt het toch ook zonde om voedsel te verspillen? Doe dan mee met de Verspillingsvrije week! Het is leuk, makkelijk en goed voor je portemonnee. En je bent ook nog eens goed bezig voor het klimaat!

Wist je dat je in één week in jouw huishouden wel 3 borden met eten en 10 glazen drinken kunt besparen door niet te verspillen? Lees hier alles over de verspillingsvrije week. Samen tegen Voedselverspilling!

Lees meer

De MBO Challenge Voedselverspilling 2020 gaat van start

31 augustus 2020 - banner MBO Challenge FB.jpg

Lees meer

SFYN Amsterdam Food Safari

8 juli 2020 - De bars gaan open, mensen rollen uit hun quarantainegrotten en langzaam begint het buitenleven weer op gang te komen. Tijd om de kans te grijpen en te doen waar velen van ons al zo lang naar hunkeren: ga terug naar de bars, restaurants en ontdek al het heerlijke eten dat de stad te bieden heeft. Markeer 18 juli, want de SFYN Food Safari komt weer naar jouw buurt! Lees hier meer over dit leuke event.

Lees meer

25 juni 2020 - Op zaterdag 27 juni verschijnt er in Haarlem bij Tuinderij de Waardering een aardappelberg. Met honderdduizenden kilo’s aardappels liggen de schuren van Nederlandse telers en verwerkers vol met grote restpartijen frietaardappels. Dat is ontzettend zonde en laten wij, inwoners van Haarlem niet zomaar gebeuren.  

Lees meer

Start MBO Challenge Voedselverspilling 2020

22 juni 2020 - Na het grote succes van de challenge 2019 gaat in september de MBO Challenge Voedselverspilling 2020 van start. Onderwijsinstellingen, bedrijven of organisaties kunnen zich nu alvast inschrijven, aanmelden kan tot 15 oktober. Heb je nog geen challenge maar wil je wel meedoen? Schrijf je dan toch in! Je kunt later nog een challenge indienen of mogelijk hebben wij een match voor je.

Lees meer

De horeca logistiek loopt vast in Amsterdam

16 juni 2020 - De horecadistributie in Amsterdam loopt vast en is aan verbetering toe. Terwijl de vraag naar producten stijgt, neemt de bereikbaarheid in de stad af. Hierdoor nemen de kosten en de overlast van horecadistributie zienderogen toe. Denk aan verkeersopstoppingen, onveiligheid en vervuilde lucht.

Lees meer

Hoogwaardige inzet biomassa in de MRA

15 juni 2020 - De Metropool Regio Amsterdam (MRA), waaronder de provincies Noord-Holland en Flevoland, heeft de wens om binnen de MRA-regio beschikbare biomassa hoogwaardig en regionaal te verwerken. Verschillende partijen in de regio zien de zakelijke kansen rond de hoogwaardige inzet van biomassa in de regio en overwegen te investeren in verwerkingscapaciteit. De provincies Noord-Holland en Flevoland en de MRA willen dit proces faciliteren.

Lees meer

Barbara Baarsma: ‘Lokale voedselketens helpen Nederland vooruit’

2 juni 2020 - Voor voedsel geldt hetzelfde als voor alle andere goederen en diensten: internationale vrijhandel is goed voor Nederland, goed voor de welvaart en goed tegen oorlog. Zowel koper als verkoper hebben baat bij handel. Vrijhandel creëert meer welvaart voor iedereen.

Lees meer

Stad en land verbinden met voedsel

25 mei 2020 - Iedere crisis kent zijn eigen dynamiek, kwesties en kansen. En dus ook zijn eigen ruimte voor vernieuwing en verandering. Een interessant gegeven, nu we in korte tijd van de stikstofcrisis in een allesomvattende corona crisis zijn beland. (Joks Janssen)

Lees meer

Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen

12 mei 2020 - We zitten sinds een aantal weken massaal thuis. Zijn Nederlanders in tijden van de coronamaatregelen anders gaan kopen, koken en eten?

Lees meer

Corona en de toekomst van ons voedsel

7 mei 2020 - Het coronavirus legt de zwakten in ons voedsel- en landbouwsysteem bloot. Veel mensen in Nederland zoeken daarom naar lokaal geproduceerd voedsel. Dat is in veel plaatsen mogelijk. Maar alleen met een radicaal andere visie én beleid maken we daadwerkelijk de omslag naar een toekomstbestendig en gezond landbouw- en voedselsysteem. Nu en na de crisis. Klik hier voor het hele artikel.

Lees meer

Koop producten uit de buurt en steun Nederlandse smaakmakers

8 april 2020 - De horeca ligt op zijn gat. De lokale producenten zijn vaak voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Terwijl de schappen van de supermarkt worden leeggehamsterd, kunnen ondernemers hun mooie lokaal geproduceerde waar niet kwijt.

Lees meer

Koop lokaal bij de boer

1 april 2020 -

Zoek de boeren en kwekers op in hun eigen winkel

Je kunt nu ook rechtstreeks kopen van de boeren in jouw regio. Sommige hebben een eigen winkel,  anderen hebben een stalletje neer gezet. In deze moeilijke tijd is het mooi om de boeren te steunen door rechtstreeks bij de boer te kopen. Klik hier voor de stalletjes en winkels van de boer bij jouw in de buurt en ondersteun de lokale ondernemer.

Lees meer

Tulpen voor voedsel

21 maart 2020 - Een voordeel van het hamsteren: de toeleveranciers en de supermarkten draaien topomzetten. De medewerkers werken overuren. Die verdienen een bloemetje! De bloemenbranche lijdt zwaar onder de Coronacrisis en kan ieder beetje verkoop goed gebruiken. Daarom kopen we in bij wie het slecht heeft, en laten dat vergoeden door wie het goed heeft. Mooie gedachte toch? Klik hier voor informatie en deelname.

Lees meer

FOOD WASTE CHALLENGE: BEST PRACTICE

29 januari 2020 - Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen.

Lees meer

Haal voedsel uit de regio, juist hier in Amsterdam

23 januari 2020 - Amsterdam kan de prikkel voor boeren om te exporteren beïnvloeden door kortere voedselketens te bouwen en hun een lokale afzetmarkt te bieden, schrijft Barbara Baarsma, directievoorzitter ­Rabobank Amsterdam in het Parool.  

Lees meer

Carlo Verhart nieuwe program­ma­mana­ger Voedsel Verbindt

26 november 2019 - Het bestuur van Stichting Voedsel Verbindt heeft Carlo Verhart benoemd als programmamanager van Voedsel Verbindt. Carlo Verhart is al jaren actief als PR en communicatie manager in de financiële wereld. De afgelopen 5 jaar heeft hij zich ingezet voor Rabobank in Amsterdam en was betrokken bij diverse voedselprojecten. Voor de Rabo Foundation heeft hij een koffie coöperatie in Oeganda geholpen op weg naar zelfstandigheid.De laatste jaren was hij bestuurlijk al actief vanuit de Rabobank bij Voedsel Verbindt.

Lees meer

Zaaien en oogsten: Flevolands pionieren tijdens de Dutch Food Week

8 november 2019 - Tijdens de Dutch Food Week (5 tot 16 oktober 2019) organiseerde de provincie Flevoland meerdere evenementen om te laten zien hoe zij pionieren in de agrifood-sector. Gedeputeerde én boer Jan-Nico Akkerman vertelt over initiatieven als FoodChains 4 EU, korte ketens en eten als een pionier.

Lees meer

Groep van circulaire restaurants van start

31 oktober 2019 - Voedselverspilling tegengaan: dat is het doel van de ‘Koplopersgroep Circulaire Restaurants’. Een nieuw initiatief van de gemeente Haarlem, Provincie Noord-Holland en het Programma VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat. Zij gingen op 15 oktober van start in DeDakkas.

Lees meer

Voedsel Verbindt ondertekent Green Deal ZES

19 juni 2019 - Afgelopen maandag 17 juni, ondertekende meer dan 50 publieke en private partijen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek waaronder ook Voedsel Verbindt!

Lees meer

Simon Groot wint World Food Prize

11 juni 2019 -

Voor het eerst wint een Nederlandse zaadveredelaar de ‘World Food Prize’.

Lees meer

Voedsel Verbindt: hoe staan we ervoor?

28 mei 2019 - Een duurzaam, regionaal, circulair voedselsysteem, daar gaan we voor!

Lees meer

Groot impuls voor opleiden mensen in de foodsector

28 mei 2019 - Minister Van Engelshoven heeft geld toegekend aan NH Food. Dit is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en onderwijs in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal gericht op kennisdeling en talentontwikkeling in de foodsector. De gelden komen uit het budget voor het Regionaal Investeringsfonds mbo.

Lees meer

Boer & Business in balans

20 mei 2019 - De provincie Noord-Holland organiseert met DOON, LTO Noord, Clusius, Greenport Noord-Holland Noord en Groen Kapitaal een Hackathon op 17, 18 en 19 juni 2019: ‘Boer & Business in Balans: natuurlijk doen we het samen!'

Lees meer

Lekker naar buiten!

17 mei 2019 - Jong Leren Eten geeft kinderopvanglocaties en alle scholen in het primair-, voortgezet- en middelbaar (beroeps)onderwijs de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor drie activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het gebied van (gezonde) voeding.

Lees meer

Flevolandse boeren telen verse sojaboontjes

15 mei 2019 - Gedeputeerde Jan Nico Appelman overhandigt tien Flevolandse boeren de eerste zakken sojazaad. De telers kunnen nu van start met de voor Nederland unieke pilot genaamd FlevoVerseSoja. Het areaal beslaat circa 40 hectare, waarvan driekwart onder biologische condities wordt geteeld. In augustus 2019 worden de verse, eiwitrijke, lokale sojaboontjes (Edamame) geoogst.

Lees meer

Brave Heart wint Best Human Centered award

14 mei 2019 - Hacking Health 2019 was een groot succes! De 200 Hackaton-deelnemers leverden innovatieve en bruikbare ideeën aan op knelpunten in de zorg. De winnaar in de categorie Best Human Centered was Brave Heart. Zij hebben een manier gevonden om patiënten die een hartinfarct hebben gehad te helpen met een gezonde leefstijl.

Lees meer

De Stichting Voedsel Verbindt is een feit

29 april 2019 - Op 24 april is de stichting Voedsel Verbindt opgericht!

Lees meer

Baanbrekende ideeën voor een duurzaam voedselsysteem

25 april 2019 - Een essay challenge onder studenten van het groene onderwijs, van VMBO tot WO, heeft een bundel ‘Baanbrekende ideeën voor een duurzaam voedselsysteem’ opgeleverd. Deze ideeën zijn op 17 april op het ministerie van LNV gepresenteerd.

Lees meer

Transitie naar kringlooplandbouw; hoe gaan we dat doen?

24 april 2019 - Op basis van theorieën over transities en inzichten in het landbouwbeleidssysteem schetst Katrien Termeer, hoogleraar bestuurskunde van Wageningen University & Research, hoe de overheid de omslag naar kringlooplandbouw kan bewerkstelligen. Op verzoek van de Tweede Kamercommissie van LNV stelde zij dit expertpaper op.

Lees meer

MBO Challenge Voedselverspilling

18 april 2019 - Een derde van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild. Daar moet verandering in komen! MBO voor Morgen en Transitiecoalitie Voedsel gaan over tot actie en starten in het najaar van 2019 de MBO Challenge Voedselverspilling.  

Lees meer

Eerste meet-up Voedsel Verbindt

9 april 2019 - Op 8 april zijn betrokkenen uit het speelveld van Voedsel Verbindt samengekomen in Pakhuis de Zwijger voor de eerste meet-up sinds de lancering.  

Lees meer

Bruisende lancering Voedsel Verbindt

30 maart 2019 - Op 28 februari is het samenwerkingsverband Voedsel Verbindt gelanceerd in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Met aandacht voor het waarom en vanuit welke invalshoeken Voedsel Verbindt wil werken aan een duurzamer en gezonder voedselsysteem in de regio.

Lees meer

Workshop Track – Agro Noord-Holland

22 februari 2019 - De provincie Noord-Holland wil in 2050 volledig circulair zijn. Om dit te bereiken organiseert de provincie samen met CIRCO voor de eerste keer een Circulaire Business Design Track met bedrijven uit de agrarische sector.

Lees meer

Schouten wil haar landbouwvisie aan laten sluiten bij Deltaplan Biodiversiteitsherstel

12 februari 2019 - Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil met haar eigen Landbouwvisie, die ze afgelopen september publiceerde, aansluiting zoeken bij het Deltaplan Biodiversiteit, dat in december gepresenteerd werd. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer met daarin haar reactie op Deltaplan Biodiversiteit.

Lees meer

MRA € 100.000,- voor Voedsel Verbindt

7 februari 2019 - Het MRA platform Economie stelt een bijdrage van € 100.000 ter beschikking aan Voedsel Verbindt. Daarmee kan de verdere doorontwikkeling van het voedselnetwerk gestalte gegeven worden. Op basis van concrete projectvoorstellen – idealiter in de vorm van een uitvoeringsprogramma – kunnen in een later stadium eventuele bijdragen voor projecten beschikbaar gesteld worden.

Lees meer

10 jaar GreenPort Noord-Holland Noord

1 februari 2019 - GreenPort NHN heeft als doelstelling het stimuleren en initiëren van innovatie in de regio Noord-Holland Noord. Dit doen wij door bedrijfsleven, overheden, onderwijs en kennisinstellingen te verbinden en gezamenlijk in te zetten op samenwerking en innovatie.

Lees meer