Baanbrekende ideeën voor een duurzaam voedselsysteem

Een essay challenge onder studenten van het groene onderwijs, van VMBO tot WO, heeft een bundel ‘Baanbrekende ideeën voor een duurzaam voedselsysteem’ opgeleverd. Deze ideeën zijn op 17 april op het ministerie van LNV gepresenteerd.

De challenge is georganiseerd vanuit het OnderwijsVernieuwingsProgramma (OVP) in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. De beleidsmakers, Peter Paul Mertens, Cor Wever, Sjaak Mesu, Mark de Bode, Hans Hillebrand en Christiaan Loef wensen een verbinding met het onderwijs. Met name de ambities, visies en ideeën van jong professionals  zijn voor het ministerie van belang. Dat er op 17 april ruim 100 studenten te gast waren op het ministerie in Den Haag, maakte de dag al bijzonder.

Studenten van Inholland hebben de afgelopen maanden de gelegenheid gehad om hun essay te schrijven. De studenten konden kiezen uit de volgende thema’s: duurzame eiwittransitie, duurzame gewasbescherming, duurzame veehouderij en nieuwe verdienmodellen voor een duurzame landbouw. Op 17 april jl. is er door 35 studenten(teams) in een vijf-minuten-pitch verteld welke visie en oplossingsrichtingen de studenten hebben voor een duurzame toekomst. De jury, bestaande uit de beleidsmakers, ondernemers en vertegenwoordigers vanuit het onderwijs en onderzoek werden verrast met innovatieve, haalbare, realistische en creatieve ideeën. Alle pitches werden gekenmerkt door energie en vertrouwen. De jury kon dan ook vol vertrouwen de geldprijzen uitreiken. De studenten hebben ze met recht verdiend.

Er zijn 40 essays opgenomen in een bundel met de titel “Baanbrekende ideeën voor een duurzaam voedselsysteem. Essaybundel van jonge professionals met visie”. Benieuwd naar de essaybundel? Klik dan hier!

Kees de Jonge (Rabobank Amsterdam), en twee bestuursleden van de Stichting Voedsel Verbindt, Nico Verduin en Gerry Kouwenhoven, waren actief betrokken bij het evenement.