Brave Heart wint Best Human Centered award

Hacking Health 2019 was een groot succes! De 200 Hackaton-deelnemers leverden innovatieve en bruikbare ideeën aan op knelpunten in de zorg. De winnaar in de categorie Best Human Centered was Brave Heart. Zij hebben een manier gevonden om patiënten die een hartinfarct hebben gehad te helpen met een gezonde leefstijl.

1 op de 3 patiënten die een hartinfarct hebben gehad, krijgen hartfalen in de eerste jaren na het infarct. Om hartfalen te voorkomen, volgen dergelijke patiënten een revalidatietraject waarbij zij nieuwe vaardigheden leren om gezonder te leven. Het blijkt echter dat veel patiënten snel terugvallen in oude patronen, waardoor de kans op een nieuw infarct groter wordt.

Brave Heart is op zoek gegaan naar een oplossing – en met succes! Brave Heart ontwierp een doosje met kaarten dat gezond gedrag stimuleert. Op elke kaart staat een specifiek doel vermeld dat de patiënt dient te behalen (bijv. 5 kg afvallen). De patiënt mag zelf kiezen welke doelen hij/zij graag zou willen nastreven. De kaarten worden thuis zichtbaar opgehangen, als reminder en voor sociale controle. Zo worden vrienden en familie ook gestimuleerd om gezond te leven. Extra motiverend: als een patiënt een doel behaalt, ontvangt hij/zij een beloning (bijv. korting op fruit in de supermarkt).