Groep van circulaire restaurants van start

Voedselverspilling tegengaan: dat is het doel van de ‘Koplopersgroep Circulaire Restaurants’. Een nieuw initiatief van de gemeente Haarlem, Provincie Noord-Holland en het Programma VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat. Zij gingen op 15 oktober van start in DeDakkas.

De groep van 23 Haarlemse restaurants pakt zaken als voedselverspilling en afval aan. Hun visie: ‘dit kan anders’. Samen willen de restaurants tot een circulaire bedrijfsvoering komen. In vier sessies nemen de ondernemers hun bedrijfsvoering onder de loep en kijken ze waar het duurzamer kan. Waar voedsel of verpakkingen hergebruikt kunnen worden. Daarvoor gebruiken ze de ‘circulaire scan’: deze geeft inzicht in de acties die een restaurant kan nemen om duurzamer te worden én kan besparen.

In de eerste meeting van de groep staat het thema communicatie centraal. Communicatie richting personeel en afdelingen die gaan over afvalscheiding en lokale inkoop. De tweede bijeenkomst, over het scheiden van afval, staat ook al in de planning.

De nieuwe groep is daarnaast onderdeel van het Haarlems Klimaatakkoord. Er zijn namelijk nog veel meer duurzame initiatieven in en rond de stad. Alle projecten op het gebied van energietransitie, circulariteit en klimaatbestendigheid kunnen zich bij het Haarlems Klimaatakkoord aansluiten. Lees meer over het project of meld je aan via de site van de gemeente Haarlem.