Wat heb je nodig:
EU keurmerk biologisch
Bekijk hier snel het filmpje:
Stap 1.
Schil de aardappelen en snijd ze doormidden.
Stap 2.
De aardappelen koken in ruim water. Als het water kookt kun je een paar mooie bladeren van de bloemendaalse gele kool -één voor één- 2 minuten laten meekoken in het aardappelenvocht.
Stap 3.
Als je aardappelen zijn gekookt , maak je de puree. Aardappelen stampen en voeg paar klontjes boter en wat melk toe, zodat het geheel een smeuïge wordt. Peter en zout naar smaak toevoegen.
Stap 4.
Snijd de winterpostelein fijn. De steeltjes kun je ook eten, snijd alleen een klein stukje van he laatste deel eraf en gooi dat weg.
Stap 5.
Verwarm de pijnboompitjes in de koekenpan. Geen boter of olie toevoegen. Pitjes zijn klaar als ze rondom goudbruin zijn geroosterd.
Stap 6.
Bak nu de spekjes uit in de koekenpan (geen vet toevoegen). De spekjes worden in hun eigen vet knapperig uitgebakken.
Stap 7.
Voeg de spekjes, pijnboompitjes toe aan de puree. Pas als je dit goed hebt gemengd voeg je er als laatste ook de gesneden winterpostelein aan toe en eventueel wat geraspte oude kaas.
Stap 8.
Neem een lepel van het mengsel en vul daarmee het blad van de bloemendaalse gele kool. Maak er een klein pakketje van en bestrooi het met nog een klein beetje kaas.
Waar te koop: De bloemendaalse gele kool, winterpostelein en frieslanders komen van biologisch dynamische bedrijf De Lepelaar in Sint Maarten. De andere producten vind je bij de natuurwinkel of zelfs in de supermarkt om de hoek (let op het EKO keurmerk).