Recept: Gekaramelliseerde witlof

Sharon de Miranda kookt als trotse Nederlander met een multiculturele achtergrond het menu van de toekomst met lokale ingrediënten. Elk seizoen deelt ze een recept met ons waarbij een seizoensgroente wordt uitgelicht. Met deze keer: witlof! Kook je mee?

Witlof wordt het hele jaar door in Nederland geteeld en is dus geen seizoensgroente, maar een all-year-round topper. Toch is deze klassieker de laatste jaren minder populair geworden. Zonde! Want witlof is veelzijdig, voedzaam en verrassend lekker. In de zomer fris en knapperig in een salade, in de winter perfect als warm (bij)gerecht. Met weinig ingrediënten tover je dit simpele, maar o-zo-lekker recept op tafel. Kook je mee?

Gekaramelliseerde witlof

Witlof

Ingrediënten voor 4 personen

Aan de slag!

Snijd de stronken witlof doormidden en haal het harde gedeelte van de kern eruit, ongeveer 2 cm.

Verwarm de koolzaadolie in een koekenpan. Leg de halve stronken witlof met de snijkant omlaag in de pan en bak 2 min op middelhoog vuur. Draai de stronken om en bak de andere kant ook 2 min. Verdeel de honing over de witlof en laat deze ook een beetje tussen de blaadjes lopen.

Zet het vuur op middelhoog en draai de stronken witlof om en om totdat de witlof donkerbruin begint te kleuren. Blus de gekaramelliseerde stronken witlof af met de appelazijn en haal de pan van het vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Omdat witloftelers zich meer willen focussen op jonge consumenten hebben ze samen de campagne En óf je witlof lust?! gerealiseerd. Op deze website vind je de voordelen van het eten van witlof en verschillende recepten om witlof het hele jaar door te eten.

Ben je benieuwd naar meer lokale recepten van Sharon de Miranda? Dit recept komt uit haar boek Sharon gaat lokaal.