Recept: gemengde BioValley zomersalade

Deze maand: gemengde BioValley zomersalade

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • Rucola sla
  • Eikenblad sla
  • Lollo Rosso
  • Snijbiet stengels
  • 100 gram geitenkaas
  • 2 takjes mint en citroenmelisse
  • Doosje aardbeien
  • Ons peultjes
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

 


EU keurmerk biologisch

Waar komt het vandaan?

https://youtu.be/vQ7qNyfiWHo

De meeste producten uit deze zomerse salade komen van zorgboerderij Dijkgatshoeve in Wieringerwerf. Daar wordt zorg verleend aan mensen met een verstandelijk beperking. Ook zijn er negen appartementen voor mensen met een psychosociale hulpvraag.

In de winkel verkopen ze de zuivel van hun eigen Blaarkopkoeien en groenten uit de tuin. In de winkel en op het terras kunnen bezoekers terecht voor o.a. een kop koffie met iets lekkers. Ook verhuren ze hun ruime zaal met schitterend uitzicht over de tuin en de weilanden. Ideaal voor vergaderingen, teamuitjes e.d.  Bewoners en medewerkers vertellen u graag over het werk op de boerderij.

 

 

Dijkgatshoeve is geheel CO2 neutraal. En daar zijn ze trots op!

Dijkgatshoeve maakt deel uit van Scorlewald, een instelling van de Raphaëlstichting.

www.dijkgatshoeve.nl

Hoe maak je het klaar?

Stap 1.
Maak eerst de sla dressing:

Neem 6 grote aardbeien, het sap van een halve citroen, 6 grote blaadjes mint en 6 grote blaadjes citroenmelisse in een diep beker of bak. Met de staafmixer alles tot een mouse draaien en dan langzaam de olijfolie (ongeveer 1 dl) erbij schenken en dat tot een mooie dressing draaien. Maak de dressing op smaak met wat peper en zout.

Stap 2
Pluk de mooie blaadjes van de verschillende sla soorten (eikenbladsla, lollo rosso, rucola) en was deze goed. Dresseer met mooie grote sla bladeren de rand van de schaal (zie hieronder).

Snijd de diverse overgebleven sla bladeren (naar gewenste hoeveelheid) in reepjes, meng de sla met de dressing in een apart bakje. Daarna de aangemaakte sla in het midden van de schaal dresseren. Giet tevens wat lepels van de dressing over de buitenste sla bladeren heen.

Stap 3
Maak de peultjes schoon (puntjes eraf halen en eventueel meteen de draad langs de rechte kant van de peul weghalen ‘ontharen’).
De peulen in kokend water 2 minuten blancheren, daarna afgieten en koud spoelen.

Snijd de stengel van de snijbiet (blad niet weggooien) en was deze. Snijd deze stengels in dunne reepjes (julienne).

Maak de peultjes en snijbiet aan met de dressing in een apart bakje.
Dresseer dan de peulen en de snijbiet op je salade in het midden (zie afbeelding).

 

Stap 4
Vervolgens kun je de salade afmaken met wat blokjes geitenkaas en aardbeien.
Tot slot nog een paar lepels dressing over de salade om het geheel af te maken.

Eet smakelijk!