Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk.

In Amsterdam is een heuse mijlpaal gerealiseerd door het ondertekenen van het convenant die zorgt voor een gezonde, duurzame en eerlijke voedselomgeving in Amsterdam.

Als grote werkgevers en ankerinstellingen zijn we ons bewust van het belang van een gezond, duurzaam, betaalbaar en eerlijk voedselsysteem. Nu en in de toekomst. Om daar een positieve bijdrage aan te leveren, zetten wij onze catering en banqueting in. Daarbij laten we ons onder andere gidsen door de visie: ‘Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter’.1 Dat gaat uit van een circulair voedselsysteem in 2050 en een dagelijks voedingspatroon gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum, zoals de Schijf van Vijf 2. We stimuleren een voedselomgeving waarin de gezonde, duurzame, betaalbare en eerlijke keuze, de logische keuze is. Tegelijkertijd proberen we de afstand tussen productie en consumptie te verkleinen, voedsel te herwaarderen en verspilling te verminderen.
Dit convenant is een start tot samenwerking aan deze opgave tussen grote werkgevers, ankerinstellingen en een netwerkorganisatie in de gemeente Amsterdam.
Partijen in dit convenant en hun rol
De Gemeente Amsterdam heeft het initiatief genomen voor de totstandkoming van dit convenant. De deelnemende partijen zijn:

• Amsta
• Amstelring
• Amsterdam UMC
• Arkin
• BovenIJ ziekenhuis
• Cordaan
• Gemeente Amsterdam
• Green Business Club Zuidas
• GVB
• Openbare Bibliotheek Amsterdam
• Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam
• Vrije Universiteit Amsterdam

Onze organisaties kopen voedsel in voor veel mensen: medewerkers, patiënten, studenten, cliënten en gasten. Naar schatting zijn dat tussen de 30.000 en 50.000 maaltijden per dag. Het is onze taak, maar ook onze zorg om het voedselaanbod voor deze mensen in te richten op een manier die een gezonde, duurzame en eerlijke keuze mogelijk maakt en stimuleert. We voorzien hierbij in het recht op adequate voeding.3 Tegelijkertijd hebben wij een belangrijke positie in het stimuleren van de vraag naar gezond, duurzaam, betaalbaar voedsel.
Met dit convenant spreken wij onze ambitie uit om samen te werken aan de verandering van de voedselketen naar meer gezond, duurzaam en eerlijk voedsel. Door samen te werken én helder te zijn in wat en hoe wij willen inkopen, bieden we duidelijke richtlijnen aan inkopers, leveranciers, producenten en consumenten van voedsel. Wij nodigen daarbij actief partijen uit met ons mee te veranderen en te innoveren.
De kennis- en onderzoeksinstituten die participeren, zullen vanuit hun dubbele rol bijdragen aan de realiseerbaarheid van de verschillende ambities en praktijken. Dit doen zij door onderzoek uit te voeren naar de effecten en de resultaten met een praktisch handelingsperspectief voor alle partners uit dit convenant én de partners waarmee zij samenwerken in de voedselketen.