Succesvolle tweede editie van het streekdiner Noord-Holland

Voedselondernemers en politici gingen 8 oktober samen aan tafel. Ze gingen met elkaar in gesprek onder het genot van een bijzondere maaltijd in het provinciehuis in Haarlem. Bij deze tweede editie van het Noord-Hollands Streekdiner stonden de regio’s Haarlem en Haarlemmermeer centraal. Tijdens de bijeenkomst zijn, in het kader van De Week van Ons Eten, ook drie Waarde-Ringen uitgereikt.  

Verbinding

Het Noord-Hollands Streekdiner wordt jaarlijks georganiseerd door de provincie Noord-Holland en stichting Voedsel Verbindt om uitwisseling tussen de voedselmakers uit onze regio en Noord-Hollandse politici te faciliteren.

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer: “Zonder onze boeren, tuinders en vissers staat er geen gezond eten op tafel, en zonder verbinding tussen stad en platteland is er geen toekomst voor onze regio. Het Noord-Hollands Streekdiner brengt daarom politici en voedselondernemers samen aan één tafel, zodat we van elkaar leren, elkaar inspireren en samen kunnen werken aan een duurzaam en leefbaar landelijk gebied. Van de groenten van de bodem tot de vis uit onze zee – alles wat u vanavond proeft, is het resultaat van passie, vakmanschap en samenwerking.”

Lokale Ingrediënten

De creatieve chef David Girault maakte alle gerechten voor deze avond geheel van lokale ingrediënten. Op de menukaart zijn de kilometers die de ingrediënten van boer tot bord hebben afgelegd te lezen. De groenten van Lolita Heerens Kamper (Teler Made Farm) vormen de rode draad en komen in ieder gerecht terug.

Chef Girault gaf bij de verschillende gangen een toelichting. Zo zei hij bij het serveren van het voorgerecht: “Ik ben van de week bij Lolita geweest. Zij vertelde me met passie waar ze mee bezig is en hoe dat allemaal gaat op de boerderij. Als kok smelt ik als ik zo’n verhaal hoor [..] Ze had rode bieten waarvan ze zei ‘Ze zijn heel lelijk, dat kan echt niet.’ Ik zei ‘geef maar mee, dan maak ik er sap van.’ En daar is het schuim in dit gerecht van gemaakt.”

Ook de medewerkers van Facilicom Solutions, dat de catering in de bedrijfsrestaurants van de provincie verzorgt, waren betrokken bij de avond. “Vanavond komt álles uit de regio, dat is voor ons nieuw, maar wel een hele mooie uitdaging.” Zegt Tom de Been, die toelicht dat er naartoe wordt gewerkt dat minstens 25% van het aanbod in de bedrijfscatering voor de provincie uit de regio komt.

Ondernemers in het zonnetje

3 ondernemers zijn extra in het zonnetje gezet. Boer Jan Ham en chef Jonathan Karpatios van de Farm Kitchen, boer Pieter Bijlsma van de gelijknamige boerderij en Bas Turk van Tommy Tomato. Hun inzet voor een duurzamer voedselsysteem werd bekroond met een Waarde-Ring. Een Waarde-Ring is een prijs in het kader van De Week van Ons Eten die door provincies kan worden uitgereikt aan culinair verbinders, creatieve voedselondernemers en educatiehelden. Gedeputeerde Beemsterboer: “Met de Waarde-Ring willen we erkenning geven aan degenen die zich buitengewoon hebben ingezet voor de toekomst van onze voedselproductie. Het is een manier om hen in het zonnetje te zetten voor hun toewijding en innovatie.”